KAKO SE PRAVILNO DRŽI PISALO? Nasveti in triki

KAKO SE PRAVILNO DRŽI PISALO? Nasveti in triki

"Ah, pa saj tudi zdravniki pišejo grdo," pravi marsikdo. Vsekakor obstaja prepričanje, da prijem pisala lahko vpliva na čitljivost zapisa, vendar to ni nujno. Pomembnejše od tega je, kako otrok drži pisalo. Napačen prijem pisala lahko povzroči zasukane kosti in vezi roke, kar lahko ob daljšem pisanju privede do bolečin.

Pravilna drža pisala je ključna za razvoj otrokove pisalne spretnosti in preprečevanje morebitnih težav.

Poglejmo si, kako se pisalo pravilno prime.

  1. korak - Z eno roko svinčnik primete, z drugo (tisto, ki piše) naredite kljunček.
  2. korak - Ključek "ugrizne" v svinčnik.
  3. korak - Roka pomakne svinčnik proti "stolčku".
  4. korak - Svinčnik je položen na "stolček". In pisanje se lahko začne. 

Če ima otrok svinčnik drži navpično, si pomagajte z elastiko.

Če pa otrok dviguje prste stran od dlani, pa naj v roki drži košček papirja.

Zdaj znamo pravilno držati svinčnik. Zelo pomembno pa je tudi, kako se s tem izzivom spopadamo mi, starejši. 

Podelim nekaj nasvetov.

Začnite zgodaj:
Nikoli ni prezgodaj, da bi začeli učiti otroke o pomembnosti pravilne drže pisala. Že v zgodnjih letih lahko otroci razvijejo navade, ki jim bodo koristile v prihodnosti. Ko otrok začne kazati zanimanje za risanje ali pisanje, je to odličen čas, da začnete s poučevanjem pravilne drže pisala.

Izberite pravo pisalo:
Izbira pravilnega pisala je ključnega pomena pri spodbujanju pravilne drže. Izberite pisalo, ki je primerno velikosti in obliki za otrokovo roko. Pisala z debelim ročajem (na začetku) ali gumijastim oprijemom lahko pomagajo pri lažjem držanju pisala. Pri gumjastih oprimkih le pazite, da redno spremljate napredek, saj se otroci na nastavek hitro navadijo, brez njega pa je situacija podobna, kot na začetku.

Bodite potrpežljivi in spodbudni:
Pomembno je, da ste potrpežljivi in spodbudni, ko učite otroka pravilne drže pisala. Ne pričakujte takojšnjih rezultatov, saj lahko učenje novega vzorca drže nekaj časa traja. Bodite pozitivni in pohvalite napredek, ki ga otrok doseže, ne glede na to, kako majhen je.

Bodite vzor:
Nazadnje, bodite vzor otroku. Če otrok vidi, da tudi sami spoštujete pravilno držo pisala, bo bolj verjetno, da bo sledil vašemu zgledu. S tem, ko sami skrbite za pravilno držo pisala, lahko otroku pokažete, kako pomembno je to za uspešno pisanje in risanje.

Spodbujanje pravilne drže pisala pri otrocih zahteva čas, potrpežljivost in doslednost. S pravilno izbiro pisala, demonstriranjem pravilne tehnike, rednim vadbo in pozitivno spodbudo lahko starši in skrbniki pomagajo otrokom razviti trdne temelje za uspešno pisanje in risanje, ki jih bodo koristile vse življenje.


Vsem (bodočim) prvošolčkom svetujem reševanje nalog iz delovnega zvezka (S)POZNAM VELIKE in male TISKANE ČRKE, kjer je nazorno prikazana tudi poteznost črk. NAJDEŠ GA TUKAJ 

Drugo in tretješolcem pa priporočam delovni zvezek (S)POZNAM pisane črke. NAJDEŠ GA TUKAJ 

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.