3: 5 ključnih točk za uspešno izvedbo pouka

3: 5 ključnih točk za uspešno izvedbo pouka

3. epizodo lahko poslušaš na APPLE PODCAST, SPOTIFY ali GOOGLE PODCAST.

 

Ojla! Moje ime je Nina in danes bom v 3. epizodi podcasta nasveti učiteljice Nine s tabo delila del svoje zgodbe in ti predstavila 5 ključnih točk, ki so meni pomembne za uspešno izvedbo pouka.

Ker si želim, da z nasveti rasteš in ne zamudiš naslednje epizode, te vabim, da se prijaviš na podcast Nasveti učiteljice Nine. Prijaviš se lahko preko aplikacije, kjer trenutno poslušaš ta podcast, zelo vesela bom, če pustiš svoje mnenje in podaš oceno. S tem pa omogočiš, da se podkast pojavi višje v lestvici, kar pomeni, da ga sliši še več učiteljic, vzgojiteljic, študentk in mamic.

Če bi mi rada sporočila kaj posebnega ali si želiš nasveta, mi piši na instagram.

Želim ti čudovit in prijetno poslušanje.

 

Danes bova govorili o petih ključnih točkah za uspešno izvedbo pouka. Sama sem se s tem kar dolgo spopadala. Dnevi do se vrstili, delo me je zasuvalo, sama pa sem bila v nekem začaranem krogu. Takrat sem se zavedla, da tako ne bo šlo več naprej. Usedla sem se, zbistrila sem si glavo in si na list papirja zapisala vse pluse in minuse. Takrat je bilo kar precej minusov. Odkrivala sem poti, kako bi lahko pluse izpostavila in dodala še kakšnega. Skozi čas sem ugotovila, da brez teh petih ključnih točk ne gre. Ker mi to daje nek okvir, da sama delujem pozitivno in predvsem mirno.

 

Zapis plusov in misusov na list vam zares priporočam. Naj si gre za velike ali majhne odločitve pri katerih ste ne sigurni. Ko vidiš vse na enem mestu in ne pomešano v glavi, se lažje odločiš. Poskusi.

 

No, pa pojdiva na 5 ključniih točk.

 

Prva je sigurno organizacija. Jaz si za načrtovanje celotnega tedna vzamem do 3 ure časa v soboto ali nedeljo. Takrat pregledam tedenski plan, si naredim tedensko pripravo. Pogledam dnevne priprave, si označim glavne stvari. Uredim si didaktični material. Dobro je tudi, če si na list papirja zapišeš kaj tisti teden potrebuješ (npr.: v sredo prinesi meter, v četrtek potrebuješ tehtnico), dopiši tudi, če morajo kaj prinesti otroci (npr.: če imate likovno umetnost v četrtek in morajo nekaj prinesti, da to poveš že v ponedeljek). 

Na začetku leta vedno (poleg obveznosti v aktivu), pregledam pomembne datume, mednarodne dneve ... Tako lahko načrtujem na primer dejavnosti ob tednu otroka (če poslušaš podcast in si želiš to datoteko, mi piši na IG in ti jo pošljem).

Zakaj pa so take dejavnosti pomembne?

In smo pri drugi točki klima v razredu in dobro počutje. S takimi dejavnosti otroke zunanje motiviram in jim spodbudim njihovo notranjo motivacijo. S takimi dejavnosti pridobivam na zaupanju otrok.

Poudarila pa bi še nekaj kar se tiče dobrega počutja. Poslušajte otroke in učence. Tempo nam včasih tega ne dopušča, ampak vseeno, ustavi se in prisluhni. Otrok bi ti rad nekaj povedal in to mu bo zelo veliko pomenilo. Zaupa ti.

Hkrati pa se morate dobro počutiti tudi vi. Občutite hvaležnost in pozitivno naravnanost.

In pri tretji točki bi izpostavila ravno to dvoje. Kako pa to dosežemo? Za grajenje na hvaležnosti priporočam knjigo Čarobnost (link do knjige). Knjiga te popelje v nekakšne drugačne vzorce življenja. Občutiš tisto, česar včasih nisi. Ugotoviš, da se osredotočamo na stvari, ki niso pomembne. Življenje hiti, mi pa ne uživamo in nismo srečni. To knjigo res priporočam. Notri imate 28 vaj hvaležnosti, ki jih izvajate in s tem hvaležnost uvajate v svoje življenje. Hvaležnost nas nauči, da na svet gledamo pozitivno. Bodite hvaležni tudi za ne tako ugodne stvari (npr.: Meni se je datoteka z zapisom te epizode podcasta z računalnika zbrisala, saj je nisem shranila. Lahko bi obupala in se sekirala. Ne, nisem tega storila. Zavihala sem rokave, zapisala še enkrat, vmes sem vsah 100x shranila dokument in se naučila, da moram to početi. Hkrati pa se mi zdi, da sem zapisala še boljši zapis kot prej.)

Važno je, da si vzameš čas zase. Da se na primer zvečer namažeš po telesu s kremo, da posušaš glasbo, spiješ svojo najljubšo kavo ...

 

Poleg tega pa je za dobro počutje pomembno, da imate rutine.

Torej četrta točka jutranja in večerna rutina. Jutranja rutina mi omogoča super začetek dneva. Zjutraj poskrbim, da je aktivno moje telo, saj le to dokazano znižuje raven stresa, potem poskrbim za svoje misli in glavo, tako da nekaj preberem, da poslušam kakšen podcast ali pogledam kakšen izobraževalni posnetek. Ob vsem tem pa poskrbim tudi za moja čustva. Počutiti se moram dobro. Zato si tudi ti zberi in razišči, kakšna telovadba ti ustreza, da se ob tem počutiš dobro. Ali je to intenzivna vadba, ali joga, mogoče raztezanje? Poskrbi, da si zjutraj vzameš 10 minutk, da se umiriš. Jaz se usedem in v čisti tišini spijem kavo. Brez telefona. Samo z mojimi mislimi.

Tudi večer je zame zelo pomemben. Pripravim si oblačila, torbo in pogledam v rokovnik, kaj me čaka naslednji dan. Tako grem potem lahko mirno spat.

 

Zadnja točka učenje.

Delajte na sebi, delajte na tem, da se izobražujete. To vam daje samozavest in motivacijo. Ni boljšega občutka, ko prideš z izobraževanja in naučeno poizkusiš. Uživaj v tem. Uživaj v učenju in poučevanju.

 

Draga poslušalka, hvala, ker si bila z mano. Upam, da si uživala in raziskala kaj novega. Če ti je bila epizoda všeč, bom vesela, če mi to napišeš in pokomentiraš.

 

Se slišiva kmalu. Lepo se imej. <3

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.